…azi nu cumpar niciun drog – mai postez ceva pe blog
Icoana RSS Icoana Index
 • Nissan Leaf – electricitate 100% accesibila

  Adaugat pe 15 09, 2011 Admin Comenteaza!

  Nissan Leaf este primul automobil cu propulsie 100% electrica, produs IN SERIE, si care este disponibil pentru  cumparare pe intreg teritoriul Americii de Nord;

  Acesta nu contine niciun motor pe benzina(spre deosebire de Chevrolet Volt) si este propulsat in exclusivitate de motorul electric cu o putere de 107 HP alimentat de o baterie cu capacitate de 24Kw/h;

  Bateria poate fi reincarcata din reteaua electrica rezidentiala cu tensiunea 110/240V; Mai exista si un regim special de incarcare rapida care foloseste tensiunea de 400V;

  A trecut mai mult de jumatate de an de cand urmaresc orice evolutie si stire despre acest automobil. Din momentul cand am aflat despre el si pana acum interesul este in constanta crestere si iata din care motive(observatie personala):

  1. Costul unei alimentari este de arpoximativ 2,00$ – iti ajunge pentru vre-o 170km;
  2. Durata de viata a motorului electric este infinita si depaseste CU MULT durata de viata a unei caroserii;
  3. Nu este  nevoie de serviciu de intretinere: nu se schimba uleiul, filtrele, bujiile etc.
  4. Absolut independent de conditiile climaterice (frig, cald, praf, apa)…
  5. Nu exista cutie de viteze – masa vehiculului este mai mica si mersul este mai confortabil;
  6. Totalmente SILENTIOS; intr-atat incat Nissan a pus un dispozitiv care face zgomot pentru a avertiza pietonii;
  7. Putere disponibila 100% in orice situatie rutiera (depasire, curba, remorcare s.a.);
  8. Franare REGENERATIVA; reincarcarea bateriei la franare sau in panta lunga – deci economii substantiale de energie;
  9. 100% ecologic in exploatare fara emisie de gaze si alte substante toxice (ulei, lichid antigel, caldura);
  10. Independent de statii de alimentare (poate fi reincarcat oriunde exista prize electrice);

  M-am inregistrat pe situl Nissan inca din primele clipe cand asta a devenit disponibil si am inceput sa primesc stiri despre evolutia venirii LEAF in Canada. Este remarcabil ca in SUA vanzarile au inceput cu jumatate de an in urma. Din cauza climei speciale in Canada producatorul a facut cateva modificari in constructie si in particular a fost instalat un sistem care mentine bateria la o temperatura constanta cand este mai frig decat -20.

  Turul Nissan Leaf prin Canada a inceput din Montréal pentru a continua apoi prin cateva orase principale ale tarii situate in diverse regiuni cuprinse intre doua oceane.

  M-am inscris la test-drive imediat dupa ce am primit invitatia pe email chiar de la Nissan Motors Co. Intr-o saptamana am primit apel telefonic de la dealer-ul local in care am fost intrebat despre ora la care doresc sa fiu programat. Fiind restrans in timp din cauza serviciului am hotarat sa „sacrific” ora mea de masa – deci la 12.30 eram asteptat la locul evenimentului.

  doua-masini

  "Jertfele" pentru test-drive

  Vreau sa spun ca pana la acel moment am vazut multe poze si comentarii pe net despre diferite evenimente si test-drive si cand am ajuns in fata masinei eram un pic emotionat sa recunosc ca fac parte din aceeasi serie de evenimente care se desfasurau pana acum in Statele Unite.

  Iata ca am parcat Dodge-ul meu in apropiere si ma apropii de cele doua masini albastre care stateau in asteptarea conducatorilor ca si mine.

  Prima intrebare a fost daca pot face poze la care am primit un „Oui” calduros;

  Imagine:om-bucuros

  Un nene foarte fericit...

  Iata ca prima am facut-o cu un nene foarte bucuros si fericit, probabil cel care a condus-o inaintea mea si care mai avea ceva intrebari despre interiorul compartimentului cu motor:

  O reprezentanta draguta dupa ce a terminat discutia cu el m-a referit la ghereta de inregistrare unde am fost intrebat despre nume, prenume si ora programata. Am semnat un contract in care ma declaram responsabil impreuna cu societatea mea de asigurare pentru toate daunele eventuale aduse automobilului in timpul testului si am pornit spre masina.

  Totul a inceput cu o scurta explicatie si demonstrare a exteriorului masinei, povestiri despre modul de propulsie, capacitate, putere etc. lucruri pe care le stiusem demult si

  Inainte-de-urcare

  "Vreau chestii mai practice..."

  eram nerabdator sa trecem la chestii mai practice…

  Iata si momentul asteptat cand mi s-a deschis portiera si am fost invitat sa iau loc in calitate de conducator a acestei „perle”.

  Desigur ca pe toata durata testului am fost acompaniat de aceeasi reprezentanta care imediat a luat loc in dreapta mea si a inceput explicatiile necesare inainte de test.

  Mi-a propus sa reglez scaunul dupa placul meu si oglinzile ca sa fiu in masura sa conduc securitar. Aici este de mentionat ca masina a fost conceputa in asa fel ca sa contina cat mai putini consumatori de electricitate si a redus la nivel „minimal” toate optiunile. Spre exemplu oglinzile sunt „servo” iar scaunul este reglat „manual”.

  Am facut cunostinta succinta cu panoul de bord; pentru mine a fost un pic straniu sa nu vad acele obisnuite ale indicatoarelor traditionale. Pentru a „porni motorul” trebuie sa tii frana apasata si totodata sa actionezi un buton in dreapta volanului. In acest moment totul „a inviat” si am inceput sa vad toate indicatiile tabloului de bord.

  post-sofer

  ..."locul de lucru"

  Desigur pe prim plan a fost pus „speed-o-meter”-ul care afiseaza viteza in cifre. Indicatoarele temperaturei bateriei si a nivelului de sarcina(rezerva ramasa) ocupa doua segmente mari in zonele laterale a acestui panou.

  Un loc important ii este oferit indicatorului de putere care afiseaza consumul instantaneu a bateriei. Interesant este ca exista si valori inverse a acestui indicator atunci cand energia vine in baterie in urma franarii sau miscarii libere in panta… deci un fel de recuperare.

  Mi s-a explicat apoi unde este maneta de viteze si minune a fost sa vad imediat langa scaun sub mana dreapta un quasi-buton  care de altfel putea fi considerat un buton de „volum” pentru CD sau altceva de acest gen.

  maneta-viteza

  ...O specie de "jog-wheel"

  La fel de simpla este si folosirea lui: pentru a actiona regimul „D” trebuie sa-l tragi un pic in stanga si apoi in urma – spre sofer, imediat se afiseaza litera „D” pe tabloul de bord. Daca mai repeti aceasta miscare inca o data sistemul intra in modul „ECO”. Iar daca faci miscarea inversa inainte – atunci se include regimul „R” pentru a merge in urma. Totodata ecranul din dreapta devine un „monitor” a situatiei din spatele automobilului si unde este un contur verde care-ti explica daca ai suficient loc pentru a parca in securitate.

  Dupa toate explicatiile am pornit la drum. Tura de incercare consta intr-o promenada de vre-o 4-5km in zona dealerului. Era o zona aglomerata cu semafoare, segmente intinse si curbe pronuntate asa ca am avut ocazia sa incerc diferite regimuri de mers a acestui automobil.

  Imediat dupa pornire a fost o panta pronuntata si deci am simtit franarea. Pedala de frana s-a comportat  foarte previzibil si oferea un control foarte bun a fortei de franare. In curba spre strada principala am reusit sa verific comportamentul volanului, este la fel de controlabil si foarte precis in miscari.

  Iata si un sector mai intins. Mi s-a propus sa accelerez pentru a testa un pic comportamentul. Am apasat pedala cu forta si am ramas placut surprins sa simt o acceleratie comparabila cu un motor de vre-o 5,0L(iarasi opinie strict personala). Nu prea intelegeam ce se petrece caci nu auzeam deloc zgomotul motorului – doar acceleratie pura 100%. Este EXTREM de silentios. Nu m-am asteptat sa nu aud absolut nimic.

  Dupa primul „STOP” reprezentanta mi-a propus sa trec in modul „ECO”. Am actionat maneta si imedat am simtit o diminuare a acceleratiei. Comportamentul masinei s-a schimbat usor.

  O sa va povestesc mai detaliat despre modul „ECO”. In mod normal, adica „D” automobilul accelereaza in plina forta si franarea este obisnuita ca si la orice alt model. In modul „ECO” poti trece chiar in miscare, se simte imediat o accelerare mai „retinuta” iar franarea devine un pic mai agresiva dovada faptului ca sistemul de recuperare a energiei lucreaza in plina forta. Acest mod este ideal pentru diminuarea consumului bateriei si respectiv prelungirea distantei pana la reincarcarea urmatoare.

  Iata si semafoarele; Cei din jur manifestau un interes si curiozitate cand vedeau masina. Observam expresii diferite pe fetele oamenilor dar niciuna indiferenta.

  Inca jumatate de cursa cu acceleratii si franari si iata am ajuns la destinatie.

  Stiind ca majoritatea soferilor are probleme cu mersul in urma – reprezentanta Nissan mi-a propus sa las masina asa cum am venit pentru ca cineva apoi sa o parcheze cum trebuie. Afacere pentru ceilalti – si nu pentru mine. Am insistat sa parchez eu masina cu spatele si atunci am descoperit acel truc cu camera care te ghideaza cand mergi in urma.

  La iesirea din masina am deschis capota si am ramas nedumerit sa vad ceva foarte asemanator cu un motor pe benzina. La intrebarea mea despre asta mi s-a explicat ca Nissan a hotarat in mod „intentionat” sa faca un compartiment foarte asemanator celui pe benzina pentru ca orice consumator obisnuit deja cu automobilele traditionale sa gaseasca acelasi „motiv” si sub capota Nissan Leaf.

  compartiment-motor

  Compartimentul de propulsie

  De altfel  multe chestii sub capota au ramas totusi neschimbate caci sunt indispensabile: vorbesc despre blocul de frane, directia asistata, un acumulator „de serviciu” care se foloseste pentru consumul electric mic etc.

  Un loc de baza in fata automobilului il ocupa borna de reincarcare care este situata imediat sub sigla „Nissan” acolo se branseaza firele electrice pentru a baga „viata” in baterie. Radiatorul totusi nu a disparut insa a devenit cu mult mai mic si serveste doar pentru aer conditionat; chestie care diminueaza sarcina bateriei si respectiv rezerva de kilometri ramasi pana la reincarcare. Interesant este ca imediat dupa ce bransezi conditionerul vezi pe panoul de bord o diminuare cu vre-o 20km a sarcinii ramase.

  portbagaj

  Este destul de voluminos

  Portbagajul: M-a surprins usa care la vedere parea destul de mica iar dupa ce se deshcide degajeaza un spatiu destul de mare pentru a baga genti, carucioare sau alte accesorii care de obicei se poarta acolo. Bineinteles ca nu este imens spatiul insa este suficient pentru necesitatile unei familii. M-am folosit de „gaura” pentru a face cateva fotografii mai realiste a panoului de bord pentru a avea o viziune mai diferita de ceea ce se afiseaza de regula in revistele auto.

  Iata si cateva poze din fata si din spate. Personal consider ca este un Nissan Versa doar ca propulsia este electrica si este modificat un pic interiorul.

  fata

  Face control

  Aici se vede bine capacul bornei de reincarcare a bateriei care este chiar sub sigla Nissan si se deschide din salon actionanad un buton special.

  spate

  Back control...

   

  Este de mentionat ca Nissan s-a straduit de-a binelea sa marcheze masinele in exterior in asa fel ca toata lumea sa le recunoasca fara probleme. Un element de baza a „decorului” il constituie priza electrica si cuvintele 0% emisie. Ultimele se refera la emisie de CO2 care de regula sunt asociate cu un motor pe benzina sau motorina.

  Desigur ca dealer-ul a profitat de ocazie si a pus numele si coordonatele sale pentru ceva publicitate.

  Am gasit pe acoperisul masinei un element foarte interesant.

  Reincarcare

  Panou fotovoltaic pe acoperis

  Mai bine zis ca este amplasat pe partea de sus a usei din spate. Este un panou fotovoltaic care produce electricitate si in asa fel serveste pentru reincarcarea bateriei mici precum si pentru a compensa consumul electric in regimul „stand-by”.

  Dupa informatia ce-am gasit-o pe net acest panou face parte din „optiuni” si este instalat doar daca cumparatorul mai achita un supliment la pretul de baza. Cred ca ar fi o buna idee de-al instalat si la modelul de baza caci este foarte practic si ajuta sa mai economisesti din energia bateriei.

  In acelasi pachet de optiuni mai intra si fotolii si volan incalzit, camera de „reverse” ceea despre care am vorbit mai sus, farurui anti-ceata etc. Deci am inteles ca am condus o versiune cu optiuni care ei o numesc SL.

  Pentru amatorii de culori mai „agresive” era si una rosie.

  una rosie

  Una rosie...

  De altfel la mine energia electrica se asociaza mereu cu albastru si cred ca Nissan a facut o miza buna in alegerea acestei culori pentru modelul lor electric.

  Pentru curiozitate am facut si o fotografie a „cheii” masinei adica blocului portabil de control.

  key

  "Cheia" succesului...

  Asta il porti cu tine si pentru a „porni motorul” el trebuie sa se afle in imediata proximitate a panoului de bord caci de altfel nu faci nimic.

  Mai este de mentionat inca un fapt interesant si util. Nissan Leaf poate fi controlata de pe iPhone sau de pe un alt telefon inteligent. Exista o aplicatie speciala care-ti permite sa fii la curent cu starea de reincarcare a bateriei, sa opresti sau sa pornesti caldura sau aerul conditionat la distanta, sau sa programezi pornirea lor in mod automat la o ora precisa.

  Mai exista si un sistem de navigare cu referinta la Internet, telefon „maini libere” cu recunoastere vocala, sistem de navigare „CARWINGS” si multe altele. Nu aveti decat sa vizitati situl lor pentru detalii. Numarul optiunilor este foarte impresionant.

  CONCLUZIE:

  La prima vedere Nissan Leaf creeaza impresia unui automobil foarte obisnuit pentru un „hatchback” cu 5 locuri. Toate „comoarele” si posibilitatile lui incepi sa le descoperi doar in exploatare cand te asezi in el si actionezi butonul de „pornire a motorului”. De altfel cred ca si Nissan a facut-o intentionat pentru a nu crea o „saritura” prea mare de la conceptiile noastre traditionale.

  La drept vorbind nu prea cred ca poti schimba multe intr-o masina chiar si daca este cu propulsie electrica; caroseria ramane aceeasi, ceea ce este un punct bun pentru statiile de deservire.

  Pe langa toate optiunile si „chichitzele” informatice am ramas surprins atat de dinamica automobilului cat si de organele de control extrem de previzibile si precise in manipulare. Desigur cel mai mul m-a uimit lipsa TOTALA de zgomot in timpul acceleratiei.

  Automobilul v-a satisface asteptarile cumparatorului sau eventual atat la nivel de costuri cat si de confort.

  Drum bun!

  Comentariile sunt inchise.